sâmbătă, 13 iulie 2013

2013.07.13 Vf. Parângul Mare de pe Transalpina




DATE TURA
Traseu- Transalpina - vf Parangul Mare
Tip traseu- Drumeţie montană
Dificultate- Mare
Nr. zile- 2
Campare- Da, cu cortul în şaua dinainte de Vf, Pâcleşa 2335m cam la jumatea traseului
Punct de plecare- Transalpina
Distanta traseu dus intors- aprox 25km
Diferenta de nivel- 1360 m total cu tot ce am urcat şi coborât de pe transalpina pe vârf şi înapoi la cort (nu am mai înregistrat a doua zi întoarcerea de la cort la Transalpina
Durata traseu-  10 ore de pe Transalpina până pe vârf şi înapoi la cort în prima zi, şi 3h jumate  a doua zi de la cort la maşină
Atractii- Vf Parângul Mare, Lacuri, creste asemănătoare cu cele din M Făgăraş, Peisaj similar cu M Retezat. Exista si o Geocutie pe vârf pt iubitorii jocului.
Observatii- Traseu f obositor cu cortul şi bagaje grele, ai mult de urcat şi coborât, solicitant pentru tălpi, spate şi genunchi, vremea se poate schimba brusc, noi am avut parte de două zile cu vânt puternic... dar nu foarte mulţi nori, că prima dată când am fost aici şi nu am văzut nimic din cauza lor. De asemenea nu prea se găsesc izvoare pe traseu in creasta, doar dacă coborâţi la lacuri, aşa că luaţi suficientă apă cu voi.

      Am prins două zile frumoase, în afară de vântul care nu ne lasă deloc, soare, şi nori să nu ne fie nici prea frig nici prea cald, dar norii erau suficient de sus ca să putem vedea peisajul, nu ca prima dată când am mers în Parâng, nu am văzut absolut nimic în afară de ceaţă şi iar ceaţă... vezi aici !
Traseul cu bagaje grele este mai dificil, dar merită să te trezeşti dimineaţa într-o şa în Parâng, seamănă foarte mult cu retezatul, pietre albe cu muşchi galbeni, iarba măruntă, oiţe care pasc liniştite, dar este solicitant ca în Făgăraş, multe urcuşuri şi coborâşuri. Am ajuns într-o şa unde am pus corturile apoi am pornit cu bagaje mai mici spre vârf. Acolo am căutat geocutia, pe care am găsit-o uşor datorită pozei spoiler, prima dată nu ştiam de poze spoiler şi nu aveam nici gps, am căutat-o mult şi bine dar nu am găsit-o, plus că era o ceată de nu vedeai nimic.
Pe vârf am făcut câteva poze, eu una mă minunam cum arată vârful fără ceaţă, dacă prima dată l-am văzut alb lăptos, şi l-am asociat aşa timp de mai bine de doi ani, acum mi se părea că sunt pe alt vârf...
Am ajuns înapoi la cort destul de târziu, ne-am chinuit să facem o supă, care a ieşit crudă şi s-a răcit instant, vântul bătea întruna şi coborâseră norii umezi, ne-am lăsat păgubaşi, am mâncat fiecare la el în antreul de la cort şi la somn... Dimineaţa cam la fel, vânt mare, am mâncat tot fiecare în cortul lui, am strâns şatra şi am pornit spre Transalpina. Ne-am bucurat să vedem maşinile, nu de altă dar înăuntru eram feriţi de vânt.
Până la urmă a fost o tură reuşită, traseu frumos poze mai puţine decât de obicei dar reuşite, aşa că vă las să admiraţi peisajele, feriţi de vânt  :)) 
Kiss, kiss. Ella şi Roi
Nu uitaţi ne găsiţi şi pe Facebook !























Lacul Zănoaga Mare














Lacul Roşiile si lacul Lung (abia se vede)













Lacul Roşiile si lacul Lung in stanga





Geocutia de pe vf Parangul Mare

Poza de grup de pe vf Parangul Mare 2519m 13 iulie 2013



























© 2013, copyright Mihaela şi Robert Dogaru

3 comentarii:

  1. Frumoase poze, frumoase locuri ! Felicitari voua !

    RăspundețiȘtergere
  2. felicitari , ma bucur ca iubiti muntii nostrii , avem zone alpine f. frumoase ,pozele sunt superbe si eu am colindat Mtii nostrii cu rucsacul in spate , avem o tara frumoasa .

    RăspundețiȘtergere